top of page
 • Снимка на автораMaria Varbanova

ИТАЛИЯ: Пътеводител в Неапол и Помпей

„Виж Неапол и умри“, казал Гьоте, след като посетил града, отразяващ се във водите на Неаполитанския залив в подножието на вулкана Везувий. Неапол бил толкова живописен и неотразим, че според немския класик онзи, който веднъж види тази гледка, вече може да си отиде спокоен, че е видял най-прекрасното място. Неапол е град на контрасти. Има своя красив и хаотичен чар. Наближавайки летището на Неапол пред очите ни се откри една от най-хубавите гледки, които сме виждали някога - величественият вулкан Везувий и хаотично чаровният град Неапол. Гледка, която никога няма да забравя. Град с богата история, която допринася за уникалната и различна атмосфера за Италия. Неапол е една по-различна Италия.

Naples, Italy - Maria Varbanova Blog

КАК ДА СТИГНЕТЕ


Неапол е град в южна Италия. Той е столица на областта Кампания. Разположен живописно в подножието на вулкана Везувий. От България има директни полети до Неапол. Летището в Неапол е на 7км от центъра на града. Ние летяхме до Неапол с Ryanair и след това с автобус Alibus, с който стигнахме до централата гара и метрото в Неапол. Полетът от София до Неапол е около 1ч 30мин, а пътуването с автобус около 10-15мин (пътувахме през деня и имаше малко трафик).


КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ


Почивката ни в Неапол планирахме няколко месеца, дълго време проучвахме кварталите и районите, които са спокойни и предпочитани от туристите. Първоначално бяхме резервирали хотел, който щеше да ни е по-близко до транспортни връзки към другите градове, които бяхме планирали да посетим. Но в последствие отменихме резервацията и избрахме апартамент, който беше в по-централна и спокойна част от града. Минусът на апартамента ни беше, че нямаше транспорт в близост, най-близката метростанция е на 15-20мин пеша. Кварталите, в които е спокойно да отседнете са: Chiaia, Vomero, Santa Lucia, Mergellina, The Posillipo.


Бъдете внимателни и предварително проучете кои забележителности искате да разгледате, за да не бъдете неприятно изненадани ако попаднете в "опасен" квартал. Кварталите, които е добре да избягвате са: Scampia, Forcella, San Giovanni a Teduccio, Barra, Rione Sanità (пренаселен), Quartieri Spagnoli, Centro Direzionale и Rione Traiano.


Ние отседнахме в квартал San Ferdinando, съседен на всеизвестения квартал Chiaia. Нашият апартамент резервирахме през Booking, казва се Sant'Arpino 26 и се намира на via Chiaia в спокоен район от града. Автентичен и красив апартамент, приятен и чист. Домакинът ни беше мил и любезен. Самият апартамент имаше своите леки недостатъци, които настъпиха в последствие - душ слушалката се повреди, изгоря ни една от крушките в банята, но се справихме с тези малки недостатъци и не допуснахме да ни развалят почивката. Апартаментът имаше кухня и голяма маса със столове, имахме и романтична малка тераса, която гледаше към главната улица. Изключително впечатлени и доволни бяхме от високите тавани и винтидж атмосферата, които допринесоха да имаме един по-уютен престой.КАКВО ДА РАЗГЛЕДАТЕ


Неапол е третият по големина град в Италия след Рим и Милано. Забележителности в Неапол са десетки, затова ви препоръчвам предварително да планирате кое и как ще разгледате. Сред местата, които непременно исках да посетим бяха зоопарка в Неапол и аквариума Acquario di Napoli. Входът за зоопарка струва 15 евро за възрастен, а този за авариума 11 евро (комбиниран билет за посещение на аквариума и музей).


Другите забележителности:

 • Castel Sant'Elmo

 • Royal Palace of Naples

 • Castel Nuovo

 • Castel dell'Ovo

 • Complesso Monumentale di Santa Chiara

 • Palazzo Reale

 • Duomo di Napoli

 • Piazza del Plebiscito

 • Toledo (Stazione della Metropolitana dell'Arte)

 • Galleria Umberto I


ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ДА ПОСЕТИТЕ


Ако сте си набелязали заведения, които да посетите, задължително проверявайте таксата за обслужване (Coperto), за да не останете неприятно изненадани.Заведенията, в които останахме доволни:

 • Caffetteria Etoile

 • Fiaschetteria Agricola

 • Le bistrot Bordeaux

 • Caffetteria Serpentone

 • Pizzeria Donna Sofia a Chiaia


ПОСЕЩЕНИЕ НА ПОМПЕЙ


Помпѐй е голям античен римски град, погребан под слой от вулканична пепел след изригването на Везувий през 1979 г. Градът е открит през 1748 г., когато са проведени и първите археологически разкопки. Днес е музей под открито небе.


За посещение на Помпей си отделете един ден, за да го разгледате спокойно. Как стигнахме до Помпей? От Неапол си хванахме влак от централната гара Napoli Centrale. Компанията, която обслужва линията до Помпей се казва Circumvesuviana. Има табели, по които да се ориентирате от къде точно да си хванете влака. Билетът за влака струват 3-4 евро в посока на човек. Времето до Помпей е 45-50мин път. Слизайки на гарата в Помпей може да си купите билет за вход за Помпей - има каса, която ще видите. Билетът за вход е 16 евро. По пътя на 5 минути от касата е и входа за Помпей. Задължително с вас носете вода (1,5л минимум) и шапка/чадър. Слънцето е изключително силно и опасно, задължително нанесете слънцезащитен крем, който е добре да подновите.


Общата площ на Помпей е около 440 000 кв.м. През 1997г. Помпей, Херкулан и Торе Анунциата са били колективно определени от ЮНЕСКО за Обект на световното наследство. Помпей предлага на своите посетители най-добрата възможност за изучаване на градоустройството и използването на земята в древността. Въпреки че е най-известен със своите римски останки, видими днес, датиращи от 79 г. сл. Хр., той е построен върху значителен град, датиращ от много по-ранни времена. Разрастването на града от стария град се ускорява още от 450 г. пр. н. е. Първите стабилни селища на мястото датират от 8 век пр. н. е., когато население от централна Италия, основават пет села в района. През годините много от обектите са били реставрирани и откривани за посетителите. През 2021 г. няколко отдавна затворени домове са отворени за посетителите - Къщата на кораба Европа, Къщата на овощната градина, Къщата на влюбените. Отворена е била и наскоро разкопаната Къща на Леда и лебеда. Реставрацията на Помпей продължава и до днес.


След като разгледате Помпей може да се насладите на вкусната италианска кухня в ресторантите в района. Ние опитахме panini и популярната лимонена напитка, която наподобява нашата скрежина. След това продължихме с влака към следващата ни дестинация - Соренто. Очаквайте отделна публикация с подробности.


КАКВО НЕ МИ ХАРЕСА


Един от най-често срещаните коментари за Неапол е мръсотия в града. В нашия квартал беше сравнително чисто и всяка сутрин главната улица, която виждахме от терасата се почистваше, сметоизвозваха боклука от нея и я миеха. Клошари имаше навсякъде из града, дори в нашия квартал виждахме няколко. Цялостно градът е мръсен и прашен, въпреки усилията, които се полагат в някои квартали на Неапол. Градският транспорт е доста зле устроен, метрото е доста мръсно и гнусно, централната гара е една идея по-добре.

Naples, Italy - Maria Varbanova Blog

Цялостно инфраструктурата не е уредена за туристи - няма табели на английски, в автобусите и метрото не се съобщава следващата спирка, а шансовете да видите коя е тя са минимални (графитите по прозорците на метрото не ви позволяват). Следователно се налага бързо да научите кои са спирките и да си ги броите щом вратите се затворят. Всичко автобуси в града спират само и единствено ако им помахате - запомнете това, за да не останете шокирани, че не е спрял на спирката, въпреки че има хора на нея. Също така предварително трябва да натиснете бутон СТОП в автобуса преди спирката, на която искате да слезнете. На пръв поглед това не е кой знае какво, но комплексно е. Липсата на табели по спирките и в превозните средства усложняват предвижването и създава лек стрес за туристите. Как да знаете дали следващата спирка е вашата, за да натиснете предварително СТОП бутона, при положение че 3-4 последователни спирки са с едно и също име.


Моят съвет е да си вземете или карта на града, в която има написани и спирките на градския им транспорт или изцяло да се доверите на интернет, както ние направихме. Като цяло предвижването в града е основното, което не ми хареса - дори като пешеходец положение е много опасно и бъдете внимателни. На пешеходна пътека не спират и не се впечатляват от това дали сте тръгнали да пресичате. Ако си мислите, че в България не се спира на пешаходна пътека, то отидете и вижте за какво говоря. Кацайки на летището в София на Терминал 2 има нещо като локално, където върви само градския, излизайки от летището има малка пешеходна на въпросното локално. Виждаме автобуса, който се движи и спряхме, за да го изчакаме да мине (бързо изграден навик в Неапол, за да оцелееш като пешеходец), леко учудени, направо стъписани се загледахме в автобуса и защо ни е спрял на пешеходна пътека. Посмяхме се, след което си казахме "В България спираме на пешеходна пътека!" и се зарадвахме, че сме у дома.Като цяло Неапол е отличаващ се град в южна Италия и бих го посетила пак с удоволствие. Септември е точното време за посещение на южна Италия, времето е топло, слънчево и приятно за разходки и плаж. Не успяхме да разгледаме всички забележителности и определено има още много какво да посетим и видим. Ще се радвам да прочета и вашите мнения и съвети в коментарите за южна Италия, Неапол и Помпей.


Мария♥


Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page