top of page
 • Снимка на автораMaria Varbanova

ИТАЛИЯ: Пътеводител в Позитано, Амалфи и Соренто

Моето лятно приключение продължава, днес ще ви споделя повече за пътуването ни от Неапол до Позитано, Амалфи и Соренто. Ако ме следвате в Instagram, то вече сте видяли кадри и Stories от пътуването ни. Влюбих се в зашеметяващите гледки на всеки ъгъл, очарователното усещане, великолепното синьо море, местните магазини, ресторанти, просто не мога да го опиша с думи. Емоция и вълнение, които усещам и днес, пишейки тази публикация.


Имахме предварително съгласуван помежду ни план за разглеждане и посещение на крайбрежието на Италия. От Неапол знаехме на къде да се отправим, но преди всичко минавахме за кафе през любимата ни Caffetteria Etoile. През Неапол се придвижвахме основно пеша и с метрото.

Позитано, Амалфи и Соренто - Мария Върбанова Блог

КЪДЕ Е СОРЕНТО?


Соренто, Италия се намира на 52км от Неапол, с изглед към залива на Неапол. Соренто се намира на Сорентинския полуостров в югоизточния край на железопътната линия Circumvesuviana. Градът е широко известен със своите малки магазини за керамика, дантела и маркиз. Сорентинският полуостров има изглед и към Везувий и остров Капри. Amalfi Drive свързва Соренто и Амалфи, тесен път по високите скали над Тиренско море.


НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕТЕ


 • Език: Италиански. Не забравяйте да научите няколко фрази. Ще се справите с английския, но най-добре е да поздравите, да благодарите и да се сбогувате на италиански.

 • Валута: Евро. Повечето фирми вземат кредитни карти, но най-добре е да имате кеш под ръка за по-малките покупки.

 • Часова зона: GMT +2


КАК ДА СТИГНЕМ ДО СОРЕНТО?


В предишната публикация за Италия, ви споделих, че ние отседнахме в Неапол. (Ако не сте я прочели, вижте тук.) От Неапол към Соренто се придвижихме с влак, който хванахме от Централната гара в Неапол. Влакът, който стига до Соренто се движи по линията Неапол-Помпей-Соренто по железопътна линия Circumvesuviana (търсете този надпис, за да се ориентирате на къде да се отправите на гарата).


 • Билет за възрастен Неапол-Соренто: 4,20 евро

 • Пътувате около 1ч и 40мин.


П.С. Имайте предвид, че влакът не е много хубав и поддържан, почти винаги е пълен с хора и може да няма места за сядане. (За наш късмет, успяхме да си намерим места.) В случай, че останете правостоящи, на половината път, на спирка Помпей слизат 50-60% от хората.


Може да стигнете до Соренто с кола или автобус, или да вземете такси. Отделете си по-голям бюджет за транспорт.КАКВО ДА РАЗГЛЕДАТЕ В СОРЕНТО?


Забелжелителностите, които да разгледате в Соренто:

 • Porto di Sorrento

 • Basilica Sant'Antonino

 • Santuario del Carmine

 • Католическата катедрала на Соренто

 • Spiaggia La Marinella

 • Parco Lauro

 • Via Marina Piccola

 • Villa Comunale di Sorrento

 • St.Francis Church and Convent

 • Chiostro di San Francesco

 • Bagni Regina Giovanna


Какво друго може да правите в Соренто?


Ние се разходихме из града, разгледахме и се отправихме към нашата крайна точка, а именно плажът Bagni Regina Giovanna, който се намира на 3,6км от центъра на града. Може да се придвижите до там с лодка, автобус, скутер или пеша. Ние продължихме пеша, около 40-50мин. до самия плаж. По пътя се наслаждавахме на невероятно красивите крайбрежни гледки, които се откриваха след всеки завой. За да стигнете до плажа, трябва да се отклоните от главния път през една порта, следвайте навигация ако не сте сигурни. До самия плаж се слиза по павирана улица, която ще ви отведе на плажа. (Вземете си вода, защото в близост има само едно малко магазинче, но ако слезнете на плажа, няма да искате да се върнете обратно!) Имайте предвид, че плажът е скалист, затова си носете джапанки или аква обувки. Всичко това обаче си заслужава, защото ще видите невероятно красив естествен плувен басейн между скалите, където може свободно да поплувате. Този плаж не е най-добрият, за да се отпуснете и да си отпочинете.


Съвет: Не забравяй слънцезащитен продукт и вода!


Определено този плаж се нарежда сред едно от най-красивите мяста, на които някога съм имала удоволствието да плувам. Определено си заслужаваше дългата разходка! Водата беше прекрасна и приятна за плуване. Бих ви препоръчала да отидете сутрин, за да избегнете тълпите (около 9 часа сутринта). Мога да си представя, че залезът е невероятен оттук, но не останахме до толкова късно. Имайте предвид, че достъпът до самия басейн се осъществява по вода.


Позитано, Амалфи и Соренто - Мария Върбанова Блог

КЪДЕ Е ПОЗИТАНО?


Позитано се намира на брега на Амалфийското крайбрежие в региона на Кампания в Италия. Намира се на 57 км от Неапол и на 270 км от Рим.


КАК ДА СТИГНЕМ ДО ПОЗИТАНО?


От централната железопътна гара в Соренто си взехме автобус, който минава на всеки 30мин. Предишния ден, когато бяхме в Соренто, опашка за Позитано и Амалфи нямаше, но ето че нямахме късмет. Когато видяхме опашката за автобуса, знаехме че ще се наложи да изчакаме 2-3 автобуса, което забави плановете ни доста. Автобусите са с ограничен капацитет, който се следи на качване. Нас ни качиха в четвъртия автобус, забавянето беше наистина много повече от предвиденото. А опашката след нас беше тройно по-дълга и не липсваха хора, които се пререждаха най-нагло, което допълнително изнерви всички чакащи. Първата спирка на автобуса е Позитано, след което продължава към Амалфи. Предварително може да си закупите билети или карта за деня от Соренто.


 • Ще трябва да си закупите билет или карта за деня от централната гара предварително, както и предпазна маска, в случай че нямате.


Алтернативни превозни средства, които може да ползвате: скутер, такси или споделено возене. (Определено следващият път ще изберем едно от тях!)КАК ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ ИЗ ПОЗИТАНО


ХОДЕНЕ


Тъй като в Позитано има само два пътя, достъпни с кола, единственият начин да стигнете до главния плаж и градския площад е да се разходите пеша. Има няколко начина, по които можете да стигнете до плажа в Позитано. Всички те включват стълби до известна степен. Просто потърсете знаци, на които пише Spiaggia и ги следвайте.

Позитано е малко село, така че след един ден ще сте научили града и как да се придвижвате. От единия край до Позитано до другия край е около 20-минутна разходка!


Съвет: За да избегнете възможно най-много крачки, разходете се по Via Paistea, докато стигнете до Piazza di Mulini, точно срещу Colina Bakery. От Piazza di Mulini ще извървите малко разстояние до главния площад и плажа, където има изобилие от магазинчета.


Via Pasitea е един от пътищата за шофиране и всичко е спускане надолу до Piazza di Mulini, така че ще вървите с лекота.


Пригответе се да изкачите много стъпала в Позитано, защото те са неизбежни, но това прави яденето на пица и паста "безплатни", неизбежно ще изгорите приетите калориите.


КАКВО ДА ПРАВИТЕ В ПОЗИТАНО?


Честно казано, в Позитано няма твърде много дейности, освен да се отпуснете на плажа, да се разхождате по улиците, да се наслаждавате на гледките и да пазарувате. Разходете се из града, защото зад всеки ъгъл ще видите спиращи дъха гледки. Разгледайте местните магазинчета, опитайте местната им храна. Ако разполагате с повече време, може да отидете на плаж и да се разходите по скритите малки улички на града.


Съвет: Наемете си лодка и се насладете на залеза!


Ако сте готови за адреналин, защо да не наемете скутер и да шофирате по криволичещите пътища на брега. Това не е за слабите сърца, тъй като крайбрежната линия има много завои, а шофирането там има своите рискове, но ще направи приживяването ви по-запомнящо.


Позитано, Амалфи и Соренто - Мария Върбанова Блог

КЪДЕ Е АМАЛФИ?


Амалфи е основният град на брега, на който се намира, наречен Costiera Amalfitana (крайбрежието на Амалфи), и днес е важна туристическа дестинация заедно с Позитано, Равело и др. Амалфи е включен в обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 17км от Позитано, 31км от Соренто и 64км от Неапол.


КАКВО ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ПРАВИТЕ В АМАЛФИ?


Отново заложете на разходка из града или отидете на плаж. Чарът на този район е в невероятните гледки, които започват още по пътя до Позитано и Амалфи. Ако търсите адреналин, заложете на скутер и се насладете на пътя и красивите гледки. Може да спрете и да снимате на отбивките, които позволяват безопасно спиране.10 от най-красивите плажове по крайбрежието на Амалфи:

 • Vietri sul Mare Beach

 • Marina Grande of Positano Beach

 • Erchie Beach

 • Furore Beach

 • Marina Grande of Amalfi

 • Gavitella Beach

 • Cetara Beach

 • Santa Croce

 • Castiglione di Ravello Beach

 • Minori Beach

Задължително опитайте лимонов sorbet, сервиран в лимон, както и Limoncello!


Локациите, които да посетите в града:

 • Duomo di Sant'Andrea

 • Chiostro del Paradis

 • Statua dedicate a Flavio Gioia

 • Villa Rufolo

 • Museo della Carta

 • Villa Cimbrone Gardens

 • Torre dello Ziro

Посетете и опитайте вкусотийките на Nino and Friends, впечатяващо обслужване. Отбийте се и няма да съжалявате.Като цяло южното крайбрежие на Италия - Соренто, Позитано и Амалфи се нареждат сред едни от най-красивите и впечатляващи места, на които съм била. Невероятни гледки и емоции, заради които отново бих ги посетила с удоволствие, но може би в по-слаб сезон, когато туристите са по-малко, за да можем да се насладим максимално. С тази публикация казвам "До нови срещи Соренто, Позитано и Амалфи!".

Позитано, Амалфи и Соренто - Мария Върбанова Блог

Ще се радвам да прочета и вашите впечатления и съвети в коментарите, нека направим този пътеводител още по-подробен и полезен.


Позитано, Амалфи и Соренто - Мария Върбанова Блог

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page