top of page
 • Снимка на автораMaria Varbanova

ИТАЛИЯ: Пътеводител на о.Капри

Красивият остров Капри беше най-вълнуващaта част от нашето пътуване. Бяхме по-развълнувани за о.Капри, отколкото където и да било другаде от пътуването ни. Този малък остров надмина всичките ни очаквания, макар и за един ден на острова, това място е специално за нас.


о.Капри - Мария Върбанова Блог

С население от 12 200 души и природни чудеса зад всеки ъгъл, Капри бързо се превърна в една от най-посещаваните дестинации на Италия в последно време. Красотата се криеше във всяко малко магазинче с ръчно нарисувана керамика, красивите цветя из целия остров, тесните и криволичещи улички, ярко сините води, морските пейзажи, плажовете, лодките по брега и т.н., ето че разбрахме защо този остров е толкова обичан! Капри е на фона на толкова много книги и филми... Да не говорим, че на о.Капри са разположени част от ваканционните домове на знаменитости, придружаващи ги от ежедневните кацания с хеликоптери на острова. Пътуването ни до о.Капри беше като от сценарии на филм, всяка гледка спираше дъха и се надявам да успея да ви пренеса дори минимално там, чрез кадрите и моят кратък пътеводител.


В публикацията ще откриете моите предложения какво да правите на острова, как да стигнете до него и какво трябва да знаете, преди да тръгнете.


КЪДЕ Е О.КАПРИ?


Остров Капри, наричан още перлата на Италия, се намира на крайбрежието на Тиренско море. На север от Капри е Неаполитанският залив, а на юг Салернският залив. На острова се намират градовете Капри и Анакапри, разположени на около два и половина километра един от друг. Остров Капри е живописен нископланински остров, прочут като морски курорт. Островът е рай за туристи - синьо небе, бели скали, пещери, руини от миналото, живописни селища с тесни улички, плажове и т.н


НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕТЕ


Резервирайте предварително билети за ферибота до о.Капри, нашите билети бяхме закупили няколко месеца по-рано през сайта на компанията, с която избрахме да пътуваме. Има няколко различни ферибота, които може да вземете, за да стигнете до Капри - просто зависи от това откъде тръгвате. Фериботите могат да бъдат резервират за конкретен час, ние предварително искахме да си осигурим максимално много време на острова, затова бяхме запазили ранно тръгване от пристанището в Неапол и късно заминаване от пристанището в Капри.


Любопитно: Бъдете резервирани към пластмасовите изделия!

Островът има своите строги правила. През май 2019 г. островът направи крачка напред и забрани на туристите да внасят пластмаса на острова, с цел да защитят острова и океана около него. Всеки, хванат да носи найлонова торбичка или да използва пластмасови прибори за хранене, ще бъде глобен с 500 евро. Така че, когато пътувате до Капри, донесете раница или чанта за пазаруване за многократна употреба.


Най-доброто време да посетите о.Капри е да отидете между май и септември. Нашето пътуване беше през септември и имахме щастието да се насладим на един спокоен слънчев и много горещ летен ден в Капри. Често може да прочетете, че през септември туристите са доста по-малко, но моите наблюдения са други, имаше адски много организирани групи с туристи и определено не бих определила това като слаб сезон. Все пак нямам база за сравнение и може би туристите, които ние определяхме като многобройни са по-малко в сравнение със силния сезон за региона. Все пак ако планирате да посетите острова, имайте едно на ум, че може да има повече туристи от очакваното, предвидете си време да се наредите на няколко по-дълги опашки.


о.Капри - Мария Върбанова Блог

КАК ДА СЕ ПРЕДВИЖВАТЕ


Капри има две основни области: Капри и Анакапри. Анакапри е градът на върха на планината, а Капри е този в по-ниската част.


Когато пристигнете на пристанището на Капри, ще видите плажът Marina Grande и кабинковият лифт в близост: това е основният маршрут за достъп до град Капри и най-евтиният. Ние нямахме късмет да се качим с кабинковия лифт, защото попитахме от къде да си купим билети, служителите ни казаха, че в момента не работи лифта.

Затова ни насочиха да си вземем билет или карта за 24ч на острова за автобусчетата, които ходят до центъра на Капри и до Анакапри. Не искахме да губим повече време, защото опашката беше доста дълга и взехме карта за деня. Имайте предвид, че опашката за билети може да отнеме 20-30мин от времето ви, както и изчакването да се качите в самите автобусчета, защото са доста малки.


Като алтернатива, можете да вземете такси до района на Piazzetta обаче, имайте предвид, че цената е доста по-висока.


Пътуването в автобуса си беше едно фитнес предизвикателство за всички пътници, почти всички места са за правостоящи, а завоите са доста предизвикателни. Шофьорите си гонят графиците и не им пукаше особено дали сме все още правостоящи или сме изпадали по пода.😀 Изисква се да активирате всяко мускулче в тялото си в продължение на няколко минути, за да успеете да се задаржите без да паднете. Слизането от това автобусче си беше истинско щастие, защото освен, че ни спести ходене, оцеляхме без натъртвания. Въпреки това ви препоръчвам да си вземете автобусчето, защото ще спестите доста пари, а ако вземете такси, то ще се движи непосредствено отпред или отзад на някое от автобусчетата по линията в трафика. Таксито е опция ако сте с деца!КАКВО ДА ПРАВИТЕ?


Искате ли да видите най-красивата панорама на Капри, то задължително се качете до Mount Solaro с открития лифт.

Върхът на Монте Соларо се извисява на 589 метра над морското равнище и е най-високата и панорамна точка на Капри. Гледката се простира над целия остров Капри, околния залив на Неапол, крайбрежието на Амалфи и чак до далечните планини на Калабрия .Как да стигна до Mount Solaro?


Най-лесният начин да стигнете до Mount Solaro е със седалковия лифт . Пътуването до върха отнема само 12 минути. Вземете седалковия лифт от Piazza Vittoria в Анакапри . Автобусът от Капри спира само на няколко метра от входа: слезте, когато шофьорът казва „Анакапри“ и се изкачете по стъпалата, които се намерат срещу спирката. Ако решите да се изкачите пеша до върха, ще ви отнеме между час и час и половина.


Работно време и цени на седалков лифт Monte Solaro


Май/октомври: от 9:30 до 17:30ч

Март и април: от 09:30 до 16:30ч

Ноември/февруари: от 09.30 до 15.30ч


Билети: 12 евро двупосочно, 9 евро единично


Работното време и цените може да варират. Моля, проверете ги в информационните точки Marina Grande или в Piazzetta.


Деца под 7 години се возят безплатно в скута на родителите си.


Имайте предвид, че седалката на лифта е за един пътник. Има предпазна щанга, но тя се повдига лесно, бъдете внимателни. Приберете шапката и очилата си в раницата или чантата, с която сте, защото под лифта ще видите доста паднали.КАКВО ОЩЕ МОЖЕ ДА ПРАВИТЕ


Ако разполагате с повече време или сте отседнали на острова, задължително посетете Blue Grotto - естествена морска пещера, дълга 60 метра и широка 25 метра. Устието на пещерата е широко два метра, но само около метър високо, така че за да влезете, ще трябва да се качите на малка гребна лодка, която превозва максимум четирима пътници. Капитанът ще ви накара да лежите по дъното на лодката, докато сте в пещерата.


Разходка до Анакапри - Може да се разходите до Анакапри ако имате повече време на острова, приблизително 3 дни са достатъчни, за да разгледате и видите по-голяма част от острова. Ние нямахме толкова време, качихме се до Mount Solaro, след което продължихме към центъра на Капри, където се разходихме. Отправихме се към заведенията на главната, за да хапнем. Тогава разбрахмени видяхме, че финикуляра до пристанището е работел (същият, за който попитахме служителите в началото), купихме си билети и се повозихме и с него.


Отидете на плаж - Нямаше как да пропуснем и плаж на острова, бяхме се подготвили. Искахме да направим бърз плаж преди залез слънце, отправихме се към един от плажовете в близост, но за нещастие плажът беше пълен с хора, почти нямаше място на плажната ивица. Все пак не се отказахме и си намерихме малко място, на което оставихме багажа си. Разчитахме на това, че повечето хора ще си тръгнат скоро, защото беше края на деня, така и стана. Безспорно това беше най-вълнуващото плуване, което сме правили. Да плуваме в ярко сините води около Капри, сред които плуваха изящни риби, които до сега само в аквариум бяхме виждали, гледки, на които не можеш да спреш да се любуваш. А най-вълнуващото си остава, че докато плувахме в непосредствена близост до нас си плуваше един супер сладък октопод, всичко това все още ми се струва като на филм. Едно несравнимо преживяване, едновременно вълнуващо и ужасяващо, защото имам страх от неизвестното под мен във водата😂, но въпреки това беше уникално и бих плувала отново във водите край Капри.


Ако сте решили да отседнете на остров ви съветвам предварително да резервирате шезлонг и чадър на плажовете, които искате да посетите. Резервация може да направите през техните сайтове. На острова има няколко по-известни плажа, които може да посетите:


 • Marina Piccola (Location: Marina Piccola Beach, Via Marina Piccola, 80076 Capri NA, Italy)

 • Marina Grande Public Beach (Location: Via Marina Grande, 80073 Capri NA, Italy)

 • Bagni di Tiberio (Location: Bagni di Tiberio, Via Palazzo a Mare, 80076 Capri NA, Italy)

 • Piscina di Venere (Location: Piscina di Venere, 80076 Capri NA, Italy)

 • Marina di Mulo (Location: Marina di Mulo, Via Marina Piccola, 80076 Capri NA, Italy)

 • Faraglioni (Location: 80073 Capri NA, Italy) Плажът, от който сте виждали със сигурност снимки в социалните мрежи! Faraglioni е класика, ако искате да се направите "instagrammable" снимки.

 • Punta Carena (Location: Punta Carena, Str. Faro di Carena, 80071 Anacapri NA, Italy)

 • Blue Grotto (Location: Grotta Azzurra, 80071 Anacapri NA, Italy)

 • Palazzo a Mare (Location: Palazzo a Mare, Via Palazzo a Mare, 80073 Capri NA, Italy)

 • Gradola (Location: Gradola, 80071 Anacapri NA, Italy)


о.Капри - Мария Върбанова Блог

Преди тайничко съм си мечтала да поплувам в кристално чистата синя вода край о.Капри, да имаме лятна ваканция по крайбрежието на Италия, да имаме едно безгрижно и вълнуващо лятно приключение като от сценарии на филм, ето че днес, то е факт, сбъдната мечта. Все още ми е трудно да го повярвам, гледам снимките, пренасям се там и не мога да повярвам, че тези кадри са мои.

Безспорно си казахме "Това е любимото ни място в света!", нарежда се на първо място в списъка ни с посетени дестинации и заема специално място в сърцата ни. До нови срещи о.Капри, до нови срещи Италия!


о.Капри - Мария Върбанова Блог

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page