top of page
  • Снимка на автораMaria Varbanova

НАПРАВИ СЕБЕ СИ ПРИОРИТЕТ

Отвсякъде ни заливат с информация и се говори много за създаването на положителна промяна – в живота ни, в начина, по който съществуваме като човечество, в света. За да направим тези промени, те трябва да бъдат приведени в съответствие с нашите основни ценности, да бъдем мотивирани и готови да преодолеем предизвикателствата, да останем емоционално и физически устойчиви и да бъдем щастливи. Но понякога, докато се фокусираме върху промяната и доставянето на стойност на хората около нас, ние сме склонни да забравяме ключовия елемент на успеха - себе си, нашето здраве и нашето психическо благополучие.

Мария Върбанова - Блог

Когато работим усилено, за да постигнем целите си, лесно може да оставим настрана нуждите ни от грижа за себе си. Крайните срокове в ежедневието диктуват списъка ни със задачи, тогава стресът и умората започват да се натрупват, изгубваме се във вихъра на екраните и информационното претоварване. Оставянето на нашите нужди настрана води до прегряване, откъсваме се от себе си и нашите ценности, стрес, тревожност и други психични заболявания, които може да не забелязваме, докато не започнат да се появяват признаци от нарушен сън, безпокойство, раздразнитеност, умора и т.н. В тази статия искам да ви напомня, че ние трябва да сме си приоритет номер едно. Понякога не може да контролираме напълно изискванията на ежедневието ни, но може да дадем приоритет на грижата за себе си и да поставим благосъстоянието си в списъка със задачи. Тези от вас, които ме следват в Instagram, знаят че от началото на годината въведох малко промени в профила си, а именно да споделям кратки напомнящи публикации, насочени към грижата за себе си. За тези от вас, които не ме следват, то може да ги разгледате в профила ми @mariyavlv или на #направисебесиприоритет .Осъзнайте, че грижата за себе си е необходимост, а не лукс

Както казва Одри Лорд, грижата за себе си не е самодоволство, а самосъхранение. Грижата за себе си е незаменима част от разгръщането на пълния ни потенциал, постигането на спокойствие, радостен и щастлив живот, създаването на положителна промяна в себе си и света около нас. Грижата за себе си не е нещо, за което се отдръпваме от работата и след това се чувстваме виновни, че "губиме" времето да го направим, това е начинът, по който инвестираме в себе си, за да станем най-ценния си актив. Затова трябва да го направим част от живота ни и част от работата ни.
Ценете физическото си здраве


Да започнем с основите: достатъчно качествен сън и нормализирайне моделите ни на сън; Здравословно хранене, да научим повече за храненето и да разберем от какво се нуждае тялото ни; Приоритизирайне на упражненията (тренировка, йога, стречинг, ходене, плуване и др.). Тези три ключови елемента ще ни помагнат да регенерираме енергията си, да се чувстваме добре физически и да поддържаме високо духа си.


Предефиниране на стойността на перфекционизма


Трябва да бъдем честни със себе си и кажем колко често сме се стремили към съвършенство, изтощавайки се и поддържайки нечовешки график. Перфекционизмът може бързо да се превърне в нездравословен навик, който води до тревожност, прегаряне и ниско самочувствие. Вместо това трябва да бъдем любезни към себе си и се съсредоточим върху напредъка, докато преследваме целите си, и не забравяме, че "направеното" е по-добро от "перфектното".


Направи СЕБЕ СИ приоритет - Мария Върбанова Блог

Спрете да се сравнявате с другите


Не забравяй, че всеки има свой собствен темп на напредък и собствена житейска история (и борбите зад него) и затова никога не можете напълно да се сравним с друг човек, особено ако съдим по това, което виждаме в социалните мрежи. Вместо това може да адаптираме мисленето си за растеж, което ще превърне сравненията във вдъхновение и ще се съсредоточим върху себе си. Единственият човек, с когото трябва да се сравняваме, това сме ние, самите себе си. По-добър човек ли съм днес, отколкото бях вчера? Приближавам ли се до мечтите си? Изпълнявам ли мисията на живота си? Чувствам ли се приведен в съответствие с ценностите си? Щастлив ли съм? Всички тези въпроси помагат да съсредоточим времето, енергията и парите си върху разбирането на себе си, да живеем с пълния си потенциал и да станем по-добро човешко същество.


Запазете спокойствие и бъдете благодарни

Благодарността събужда признателност за живота, който имаме. Кара ни да се чувстваме заземени; превръща това, което имаме, в достатъчно; помага ни да изградим подхранващи взаимоотношения; да признаем стойността и значението на всяко преживяване, което имаме; И това ни помага да създадем положително мислене и отношение в живота. Благодарността ни помага да обичаме себе си, да приемеме себе си и да изградим чувство на спокойствие и тиха вътрешна радост. Можем да започнем да практикуваме благодарност с помощта на книги, които структурирано ще ни помогнат да се съсредоточите върху позитивите в живота ни и да станем по-осъзнати.

Направи СЕБЕ СИ приоритет - Мария Върбанова Блог

Научете се как да казвате "Не" без чувство за вина


Не се опитвайте да правите всичко за хората в живота си. Не е нужно да поемаме отговорностите на другите, ако бъдем помолени да го направим. Просто казвайки "Не" ще освободим част от времето си и човекът, който ви е помолил, ще намери някой друг, който да му помогне.


Напишете три неща, които са приоритети в живота ви


Всъщност бих ви насърчил да напишете списък с 10 неща, които са важни за вас и след това да ги пренапишете по приоритет. Може да ви помогне да подчертаете нещата, които са важни за вас, след това погледнете списъка и помислете за всичко, което сте направили през изминалата седмица. Нещо от това, което направихте, свързано ли е със списъка? Нека дори бъдем по-конкретни и да се запитаме дали това, което сте направили през изминалата седмица, е свързано с първите три неща, които са важни за вас или които искате да постигнете.

Направи СЕБЕ СИ приоритет - Мария Върбанова Блог

Определете какво ви дърпа назад


Това може да бъде малко поразително, защото включва много мисли и емоции и може да се наложи да копаете по-дълбоко и да се консултирате с професионалист по психично здраве, но се опитайте да направите списък с поне три неща, които знаете, че ви пречат да постигнете целите си и да се превърнете в приоритет! Какво измислихте? За повечето хора страховете и тревожността са в основата на причината, поради която те не се превръщат в приоритет. Каквото и да стои на пътя ви, още веднъж се запитайте защо. Ако например се страхувате да си вземете почивен ден или да напуснете работата си, или да поемете риск или каквото и да е, което знаете, че трябва да направите, тогава вместо да си позволите да останете тревожни или уплашени, натиснете се и се запитайте защо.


Защо не си взимам почивен ден, когато знам, че отчаяно се нуждая от него? Или, ако проблемите ви са свързани с взаимоотношенията, попитайте: Защо многократно се обграждам с хора, които не са мили или честни и не се привеждат в съответствие с типа хора, с които искам да бъда свързан? Бъдете възможно най-честни със себе си, дори и да не е лесно. Обещавам, че ако бъдете честни със себе си и си отговорите на тези въпроси само ще се доближите до това да сте приоритет за себе си.Мария Върбанова - Блог

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page