top of page
  • Снимка на автораMaria Varbanova

РАЗКРИВАМ ПЛАНЕРА СИ ПРЕДИ ПЪТУВАНЕ

Организацията и планирането за мен са лесна работа, обичам да създавам списъци, графици, карти и каквото се сетите, необходими и не чак толкова необходими, за едно пътуване. Днес ви разкривам какво се крие в моя планер, броени дни преди следващото ни пътуване. Обещавам, че няма да си говорим за сложни Excel-ски таблици и картография в тази блог публикация, а по-скоро имам за цел да събера полезни съвети при организирането на last minute ангажиментите.


Unsplash tom barrett

Всяко пътуване открива пред нас нови хоризонти, за които всеки път се вълнувам и стомахът ми трепери. Но преди самото пътуване ангажиментите се натрупват, започва едно разпределяне на задачите, кое ще се свърши преди пътуването, кое ще остане за след това. Лично мен това много ме напряга и обичам да изчистя максимално ангажиментите, и да имам визуализирана ясна представа, какво ме очаква непосредствено преди и след почивката. Разбира се, няма как да съм на 100% сигурна, винаги може да изскочат непредвидени неща, планове и т.н.


Както ви споменах, обичам планера си, затова да преминем по същество и да надникнем в него. Няколко дни преди пътуването, да кажем 10-15 дни, задължително проверявам актуални новини и информация за държавата, в която отиваме. Проверявам и прогнозата за времето, но не забравяйте да я погледнете и ден, два преди да тръгнете, за да не останете неприятно изненадани.


Изготвям списък за багаж, обичам да отделям малко повече време за това, защото доста често забравям някои дребни на пръв поглед неща, но много необходими. Например гребен/четка за коса, скрънчи, адаптер за контактите и т.н. Списъкът престоява в съзнанието ми, преглеждам го няколко дни подред, за да оптимизирам максимално мястото в багажа. Често първосигнално ми хрумват неща, които използвам ежедневно, но мога и без тях през следващите три, четри, пет дни.


Unsplash daria shevtsova

Последните дни преди да заминем, започвам да подготвям всичко необходимо, като започвам от документите, паспорти, билети, записки или карти, които предварително съм изготвила за по-структурирано пътуване. Не си представяйте строг график - закуска в 8ч, посещение на музей в 9ч. и т.н., изготвям маршрут за по-лесно предвижване от точка А до точка Б, от къде да хванем даден транпорт, до къде и за колко време горе долу ще стигнем. Разбира се, това не е необходимо, защото може да го проверите и на място, но аз го правя с цел оптимизация на времето.


Предварително подготвям козметиката, която ще взимам. Знаете, че пресипването в малки контейнерчета не е най-приятната част от багажа. Дрехите и всичко останало, добавям в последните часове преди заминаването. Минавам през списъка няколко пъти, бърза проверка дали всичко е взето и заминаваме!


Unsplash chuttersnap

Не съм от хората, които правя нещата last minute, липсата на план и организация ми създават излишен стрес и напрежение. В повечето случаи, когато пътуваме, организацията е изцяло в мои ръце. Започвам максимално рано, за да имам времето да прегледам всичко необходимо преди да заминем. Любимата ми част от организирането е да маркирам местата, които искам да разгледаме и ако е възможно, планирам посещение на съседни градове или държави.


Ако ти предстои пътуване, изготви списък за багаж и локациите, които искаш да посетиш. Тези две прости на пръв поглед неща, може да те спасят следващият път и да не бързаш за полета.


Мария Върбанова Блог


Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page