top of page
 • Снимка на автораMaria Varbanova

РАЗХОДКА В БЕЛГРАД

От много време искам да посетя столицата на нашата съседка Сърбия, а именно Белград. Миналата година посетих други два града в Сърбия, но така и не успяхме да планираме пътуване и до Белград. Всяко пътуване за мен, започва с изготвяне на предварителен график и цялостна организация. Но не винаги това се случа, ето и поредното доказателство за това. Дни преди да заминем за Белград, в разговор с една приятелка, решихме, че отдавна не сме си почивали някъде извън България и си казахме, че това е чудесна възможност да си направим кратка разходка или по-скоро уикенд в Белград.

РАЗХОДКА В БЕЛГРАД

Имахме само няколко дни, за да се организираме и резервираме всичко. Разбира се на Девата в мен това напрежение "в последния момент", не й допадна. 😂 Шегата настрана, споделяла съм ви и преди, че много обичам да огранизирам и планирам пътуванията ни, затова се захванах с това на мига. За щастие доста бързо харесахме място, в което да отседнем и го резервирахме през Booking. Апартаментът, в който се настинихме беше уютен, удобен и бюджетен. Разполагаше с подземен паркинг, а домакинът ни беше изключително мил и се беше погрижил нищо да не ни липсва. Определено мястото много ни хареса и бихме отседнали отново.


Пътуването София - Белград е ~400км като ние минахме през Калотина. Решихме, че за нас ще е най-удобство да пътуваме с автомобил.Ако ви предстои пътуване до Сърбия за първи път, прочети това:


 • Валута: сръбски динари и евро

 • Магистрални такси: София - Белград 13 евро в посока

 • Роуминг: Провери дали твоят тарифен план има включен роуминг за Сърбия или ще ти е необходим допълнителен пакет

 • Език: сръбски и английски


Валутата в Сърбия ще ви се стори доста объркваща, ако до сега сте пътували само в държави от ЕС, които са в евро. В Сърбия има места, на които приемат само динари, затова моят съвет е да си предвидите и от двете валути, за да сте гъвкави при плащанията. Някои от вас ще си кажат, но аз ползвам Revolut и мога да плащам и в двете валути. Съгласна съм, удобно е и определено е вариант, но не и за Сърбия. Както по-горе споменах на някои места (например Музеят на "Никола Тесла") приемат плащане само в динари, но НЕ приемат картови плащания. За да съм максимално полезна ви съветвам да си вземете повече динари кеш и по-малко в евро. От една страна на някои места е по-изготдно да платите в динари, отколкото в евро. От друга страна ще избегнете ситуации, в които ще искат да платите кеш само в динари. Третият ни вариант за плащане беше с Revolut, за да сме максимално гъвкави и да си спестим случаи като горния.


За разлика от другите държави, магистрални такси в Сърбия се заплащат на изминати километри. На първия пункт от магистралата ще ви дадат карта, с която на следващия пунк ще заплатите дължимото. Както по-горе отбелязах вече, таксите от София до Белград са 13 евро в посока.


За да останете активни онлайн в Сърбия, ще ви е необходим допълнителен роуминг пакет. Стандартните роуминг услуги на повечето планове, включват само страните от ЕС, което автоматично означава, че Сърбия не е в този списък. Важно е да го имате предвид от по-рано, за да може да си активирате допълнителен пакет интернет и обаждания, ако смятате, че ще са ви необходими. Повечето хотели/Airbnb, ресторанти и т.н. имат Wi-Fi. Ние си включихме допълнителен пакет роуминг, с който да имаме мобилен интернет и безплатни обаждания в Сърбия, като този пакет се подновява на всеки 24 часа и се активира при влизане в страната. За повече информация, може да се обърнете към вашия оператор.


Комуникацията със сърбите е доста забавна, защото в 80% от случаите ще се разберете с тях ако им говорите на български. Все пак, ако не искате да поемате излишни рискове и да не разберете нещо, то може да разчитате на английския език.


Ако имате допълнителни въпроси, то може да ми ги зададете в коментарите по-долу.


ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ГРАДА


Нямах никакви очаквания за града, но си имах едно наум, съдейки по другите два града, които съм посещавала в Сърбия. Влизането в Белград е доста потискащо и типично за държавите на Балканите - соц. жилищни сгради, графити по стените и напукани тротоари. Но едно го отличаваше от София, зеленината и дърветата, които са навякъде покрай пътя, дори и в центъра на града. Градът има своите прилики с Будапеща, но е по-беден и няколко години по-назад от тях. Нещата обаче стоят различно в стария град. Архитектурата на сградите и катедралите е завладяваща и ми напомня на Будапеща и Братислава.


Какво не ми хареса в града? Голяма част от инфраструктурата на града е неудобна за пешаходци. Тротоарите са разбити, пешаходните пътеки са доста отдалечени от кръстовищата и липсват подлези. Пресичането си е истинско изпитание, не се съобразяват с пешаходците и не спират, дори когато си на средата на пешаходната пътека. Хубавото е, че все пак видяхме два-три ремонта на тротоарите, което ми дава надежда за в бъдеще. Друга отрицателна черта на града за мен беше липсата на традиционна кухня или откриването на такава. Имахме надежди, че лесно ще открием заведения, в които ще предлагат традиционни ястия, но уви това беше трудна задача. Седнахме на обяд в St. Mark's Place, менюто беше разнообразно, но аз останах леко разочарована от храната. Имахме надежди, че ще открием поне хубав ресторант с традиционна кухня за вечеря, но уви единствения, който намерихме онлайн беше пълен и нямаше как да седнем. Намерихме си празна маса в един от ресторантите по главната им улица, но храната отново не беше нищо впечатляващо.


И да не кажете, че само мрънкам, на другия ден седнахме в Cafe Fortress и се насладихме на студено лате с гледка. Ще съм ви благодарна ако ми препоръчате вкусен традиционен ресторант в Белград, може да ми споделите долу в коментарите.
РОМАНТИЧНА РАЗХОДКА


Задължително се разходете вечерта покрай реките Сава и Дунав. Голяма част от заведенията са в тази част на града и ще може да вечерята с прекрасна гледка.


РАЗХОДКА В БЕЛГРАД

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ


Списък със забележителности, които да разгледате:


 • Музеят на Никола Тесла

 • Парк Калемегдан и Белградската крепост

 • Площад Република

 • Катедралният храм Свети Сава

 • Църквата Свети Марко

 • Улица Скадарлия

 • Улица „Краля Милана”

 • Националният музей

 • Сливането на реките Сава и Дунав

 • Белградски зоопаркБЕЛГРАДСКИ ЗООПАРК


Нашето пътуване няма да е пълноценно, ако не разгледаме и зоопарка. Първоначално не бяхме планирали да разгледаме зоопарка, но след като се настанихме в апартамента и излезнахме да се разходим из града, забелязахме едни космати пухкави еноти на отсрещната ограда. Оказа се, че сме в непосредствена близост на зоопарка и така по-късно след обяд се върнахме да разгледаме.ВХОД ЗООПАРК


Възрастен - 650 динара (~11лв.)

Деца 3-15г. - 450 динара (~8лв.)

Деца до 3г. - безплатноРАБОТНО ВРЕМЕ

Всеки ден от 09 до 20ч.
разходка в Белград

Последни публикации

Виж всички

LAST MONTH HIGHLIGHTS #3

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page