top of page
  • Снимка на автораMaria Varbanova

1 ДЕН В БОЛОНЯ

Преди няколко седмици се върнахме от почивката ни в Болоня, където прекарахме около 24 часа, защото бяхме планирали да обиколим и други места, за които ще си говорим в отделен блог пост. Ако имате само 1 ден в Болоня, то прочетете тази публикация. В нея ще откриете забележителности, които задължително да видите, храната, която ни хареса и още интересни идеи за разходка.


Ще се изненадате колко може да покорите и разгледате, когато имате подробен и ясен план, но не се притеснявайте, по-долу ще намерите всичко, което да видите в Болоня за един ден.


1 ден в Болоня - Мария Върбанова


1 ДЕН В БОЛОНЯ


Болоня е столица на региона Емилия-Романя и една от най-добрите дестинации за храна в Италия. Градът е сравнително малък и повечето му забележителности са в непосредствена близост. Или с други думи, може да покорите прилична част от Болоня само за един ден.


Нашето приключение започна в ранните часове, когато кацнахме на Aeroporto di Bologna. Единстеният начин за придвижване от летището към града след полунощ е с такси. Нямахме никакъв проблем с това, веднага се качихме и за по-малко от 15 минути вече бяхме пред мястото за настаняване. Поспахме няколко часа и започнахме разходката из града.Започнахме деня си от Piazza Maggiore


Централният площад на Болоня е много добър вариант за старт на разходката. Площадът е красив и спокоен сутрин, лесно ще го намерите. Заобиколен е от много кафенета и сладкарници за тези (като нас), които се нуждаят от капучино, за да започнам сутринта. Докато сте на площад Маджоре, не забравяйте да разгледате и катедралата Сан Петронио, както и впечатляващия фонтан на Нептун!


Болоня е известна със своята традиционна кухня, затова се пригответе да пробвате много вкусни специалитети. Храната в Болоня е рай за тези, които обичат италианската кухня. Задължително си харесайте места за хапване, които искате да посетите. Аз предварително проучих местата, на които може да хапнем сладолед. Мястото, което препоръчвам с две ръце се казва Gelateria Gianni. Задължително пробвайте традиционен сладолед във фокача, до сега не бяхме пробвали, но много ни хареса и определено пак ще се върнем някой ден, за да хапнем.


Локация: Via Monte Grappa, 11/a, 40121 BolognaНаклонените кули в Болоня


Наклонената кула в Пиза е най-известната в Италия, но има много наклонени кули в цялата страна. Две от тях са в Болоня, разположени точно една до друга: Le Due Torri. Високата кула Asinelli, е висока около 97 метра (най-високата средновековна кула в света) и единствената от двете, която можете да изкачите. Кулата Garisenda е висока само около 47 метра, но има по-изразена наклон. Те датират от началото на 12-ти век.


1 ден в Болоня - Мария Върбанова

Вековният университет в Болоня


Болоня е дом на най-стария непрекъснато действащ университет в света. В известен смисъл се приема за Алма матер на всички съвременни университети. Основан през 1088 г., University of Bologna е важна част от историята на града. Универистетът има общо 15 филиала. Най-известната атракция, свързана с университета е Анатомичният театър от 17-ти век в сградата Archiginnasio. Известната зала за лекции по медицина, издълбана изцяло от смърчово дърво, с впечатляваща учителска катедра, както и статуи на известни лекари и красиви таванни мотиви. Това е може би е най-зашеметяващото място, на което бихте могли да си помислите да разрежете мъртво тяло! Студентите по медицина са наблюдавали дисекции, които са се провеждали на мраморната плоча в центъра на тази красива вековна зала.Моят съвет е да отделите няколко минути преди за заминете, в които да си набележите местата, които искате да посетите и разгледате. Ние имахме предварително изготвен план и маршрут, който следвахме. По този начин си спестихме чудене, лутане и време.

Най-удобният начин за запазване на местата, които искаме да разгледаме, е приложението на Google Maps и опцията за създаване на списъци и запазване на локации. Така най-бързо и удобно проверяваме следващите локации и се отправяме към тях.Потопихме се изцяло в атмосферата на града, разходихме се из малките и не толкова оживени улички, намерихме малки магазинчета, в които приготвяха прясна паста. Определно ми се искаше да купя за подарък, но имахме още няколко дни в Италия и нямаше как да взема. Направихме си няколко бързи снимки, в една много симпатична уличка, която е в тематичните за града цветове.Нещо, което не съобразихме е времето за вечеря в Болоня. Разглеждайки града, пропуснахме да обядваме, съответно към 18ч. бяхме гладни и искахме направо да седнем да вечеряме, уви обаче в Болоня времето за аператив се спазва доста сериозно. След обяд във всички работещи заведения се сервират единствено напитки. Времето за вечеря започва към 19-20ч. Намерихме си заведение, в което предлахага домашна традиционна кухня. Заложихме на специалитетите на заведението, аз си поръчах тортелини с пистакио и мордатела, а моята половинка заложи на паста болонезе, бяха много вкусни и двете! Денят ни в Болоня приключи с чаша просеко и десерт, традиционни италиански сладки от La Borbonica. Взехме си няколко вида, защото искахме да пробваме, колкото се може повече. (Обичаме сладките изкушения.)Били ли сте в Болоня?

Или все още e в списъка ви с желани дестинации?


Мария Върбанова
Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page