top of page
  • Снимка на автораMaria Varbanova

BLOGMAS: БЪДНИ ВЕЧЕР С МЕН

Добре дошли в ден 24 от Blogmas! Бъдни вечер с мен, днес ще ви разкажа как протича денят ми. Денят ми започва с кафе, бърза закуска и се захващам с някои домакински задачки, които трябва да отметна до обяд. След това започва подготовката за вечерята. Бъдни вечер е празникът на семейството. Празникът е посветен на дома, огнището и семейството. Менюто по традиция вкъщи е с постни и нечетен брой ястия. Обичайно на масата имаме питка с паричка, боб, зелеви сармички или пълнени чушки, баклава, вино и плодове.


БЪДНИ ВЕЧЕР С МЕН

"В днешни дни се е създала традицията да обръщаме най-много внимание на украсяването на елхата, Дядо Коледа и най-вече на подаръците. В този празник обаче има и нещо повече – обичаите, трапезата и спокойната и уютна атмосфера, които те създават."


П.С. Не си падам много по снимки на боб, сармички и т.н


"Вечерята на Малка Коледа започва рано, за да узреят житата и всеки трябва да опита от всички ястия на масата, за да му върви през годината.Трапезата задължително трябва да е кадена. Това се извършва от най-възрастния член на семейството, който минава и прекадява с тамян най-напред масата, след това цялата къща, двора и обора. Така според народните вярвания се прогонват злите и нечисти сили от дома."

Споделих ви, че Бъдни вечер е празникът на семейството, затова ви пожелавам една прекрасна семейна вечеря с близките ви! Бъдете благословени и благодарни! Очаквам ви утре сутрин, за да посрещнем заедно Коледа!


 

Ако сте пропуснали какво има днес в коледните календари, които отварям

тази година, може да видите в Stories в моя Instagram профил.


Очаквайте утре точно в 9AM ден 25 от Blogmas! 🎄🎁

До утре!


мария върбанова блог

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page