top of page
  • Снимка на автораMaria Varbanova

BLOGMAS: НЕОБИЧАЙНИ КОЛЕДНИ ТРАДИЦИИ ПО СВЕТА

Добре дошли в ден 9 от Blogmas! Чуем ли Коледа, обичайно си представяме традиционната коледна украса, лампички, празнична трапеза, коледна музика, греяно вино и т.н. Но по света се крият редица коледни обичаи и традиции, за които може би не сте чували. В днешната публикация съм ви приготвила няколко по-необичайни коледни традиции и други, не чак толкова.


blogmas day 9

Всяка година в Швеция се изгражда масивна коза от слама, наричана още Yule Goat. Тя е шведски коледен символ, висока е 12 метра и тежи 3,6 тона.


yule goat sweden

Фестивалът на гигантските фенери се провежда ежегодно в град Сан Фернандо на Филипините. Известен още като Ligligan Parul, фенерите символизират Витлеемската звезда, като всеки Parul се състои от хиляди въртящи се светлини, които осветяват нощното небе.


Ligligan Parul

Във Финландия традиционно посрещат сутринта на Коледа с мляко с ориз и канела. В една от порциите поставят бадем, а който го намери "печели", но някои семейства мамят, за да не се сърдят децата.


finland christmas breakfast rice

Ако и сред вас има нетърпеливи за коледни подаръци в нощта преди Коледа, то чуяте следното. В Португалия и Бразилия семействата се събират и вечерят до 22ч, след това точно в полунощ си разменят подаръците, вдигат тост и си пожелават Весела Коледа. Отиват на среднощна литургия Missa Do Galo, където се срещат със своите съседи и си пожелават всичко най-добро за празничния сезон.


portugal christmas Missa Do Galo


Знаете ли някоя друга необичайна коледна традиция?


 

Ако сте пропуснали какво има днес в коледните календари, които отварям

тази година, може да видите в Stories в Instagram профила ми.


Очаквайте утре точно в 9AM ден 10 от Blogmas! 🎄🎁

До утре!


Maria Varbanova Blog


Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page