top of page
  • Снимка на автораMaria Varbanova

Как да бъдеш по-щастлив човек?

Никога не съм си мислила, че ще пиша по тази тема публично, какво всъщност е за мен щастието. Това, което прави един човек щастлив, няма да накара друг човек да чувства същото и в резултат на това не искам тази публикация да се превърне в ръководство със съвети. По скоро искам да споделя за мен и моите вдъхновения, чрез които всеки ден се опитвам да разбера какво всъщност означава за мен да бъда щастлива.


Искаме да бъдем щастливи


Темата за щастието днес се засяга почти навсякъде - Podcast, видеа, публикации в социалните мрежи, по новините и радиото, но замисляли ли сте защо? Обществото ни е наситено с идеи за това как да бъдем щастливи, важността да бъдеш щастлив и щастието на другите хора. Тази вълна от идеи намира смисъл, когато достигне до хората, които искат да бъдат щастливи, дори когато не са. Понякога да се преструваме, че сме щастливи, може да доведе до влошаване на нещата.

Какво означава щастието за мен?


Не мога с точност да определя кога за първи път започнах да осъзнавам желанието си за щастие, но днес в съзнанието ми изплуват няколко спомена, които са отключили желанието ми да намеря щастието. Стресиращите моменти, които съм изпитала до сега, от които излязох с желание, не непременно да бъда щастлива, а да бъда по-добрата и щастлива версия на себе си. И това е мисловен процес, който продължавам оттогава до днес.


Разбрах, че „стресираната Мими“ не е това, което исках да бъда. Много лесно бих отблъснал най-близките си и бих се затворил за всичко. Но аз не съм такава и не искам да бъда.


През последните години разбрах, че много обичам да карам хората около мен да се усмихват и мисля, че това значително е оформило начина, по който съм израснала. Всичко, което мога да направя, за да накарам другите да се чувстват щастливи, води до това и аз да се чувствам щастлива.

И това не е нещо so deep. Това са просто малки неща, като например да си енергичен, когато виждаш, че хората около теб са супер уморени, само за да се опиташ да ги ободриш. Или това е да се усмихваш на някого, когато всички сте в наистина нервна ситуация. Нито едно от нещата, които правя ежедневно, не са голям жест, но мисля, че получавам толкова много щастие от опитите да накарам близките ми да се чувстват щастливи и спокойни.

Малките неща, които ме правят истински щастлива


Има много малки неща, които правя, за да се чувствам по-щастлива и от своя страна да бъда по-позитивна и уверена. Събрах ги в списък, който идеално илюстрира едно от нещата, които правя, за да се чувствам по-уверена: организирам всичко и правя всякакви списъци.


‌✨Заобиколена от хората, които ме правят щастлива, без токсични взаимоотношения.


✨Карта на мечтите, която всеки ден е пред очите ми съзнателно или не, за да ми напомня ясно за какво мечтая.


Планиране и организиране - обичам да планирам всичко. Като един горд представител на зодия Дева организирането е ежедневие за мен, за да намаля стреса и хаоса в живота си.


Снимки, спомени и малки вещи, които пазя символично - Обичам да пазя малки вещи, които са част от голям спомен, например имам запазени всички билети от посещенията ни в зоопарка, защото са ми много мили спомени и ме правят щастлива!


Правя нещата, които обичам - гримирам се за успокоение и увереност, пия с удоволствие всяка сутрин кафето си, шофирам и слушам любимата музика, пея докато седя в трафика и т.н.


Извън зоната на комфорт - Както споделих по-горе като представител на зодия Дева не обичам да поемам рискове, които ги няма в списъка. Затова планирам и тях, колкото и безумно да звучи. Ето ви и пример за планиран риск: тренирането във фитнес. Дълго време изпитвах страх, ужас и неувереност да стъпя във фитнес, но премислих всичко в главата си - плюсове, минуси, ситуации - филмът беше пълен. Дадох си месец "пробен период" и ето че поставих себе си, здравето си и щастието си на първо място. Всичките ми предишни страхове изчезнаха и днес съм щастлива, че отделям час, час и половина, два в залата.


Не всички дни ще бъдат "ЩАСТЛИВИ ДНИ" - Винаги има дни, в които напрежение е повече и настроението е далеч от щастливо. Приемете тези дни като "Почивни дни", те ще ви помогнат да се научите да приемате, че някои дни няма да бъдат толкова продуктивни, или пълни с радост, или енергични като други, и това е окей.

Съвет: В тези дни направете поне едно нещо, което ви носи щастие и радост.


С обич,

Мария

Последни публикации

Виж всички

LAST MONTH HIGHLIGHTS #3

Comments


bottom of page